fredag

At kunne synge til guitaren

Guitaren er et glimrende instrument til ledsagelse af egen sang, ingen tvivl om det. Det er derfor ikke uden grund, at den er blevet det populæreste instrument blandt folke- og visessangere og singer-songwritere, med klaveret på en stærk andenplads. Utallige starter med guitaren netop med det formål at kunne akkompagnere egen sang, måske endda sange de selv har lavet. Desuden er den glimrende til fællessang, hvor der ikke er klaver tilstede.
Det siger sig selv, at der i guitarundervisning ikke kan gives sangundervisning, selvom der undervises i sangledsagelse af den simple grund, at man ikke kan nå det hele. Derfor handler dette indlæg heller ikke om sangteknik, det må læres andre steder, men lidt tips omkring guitar og sang skal lige gives.

Ikke den store sanger

Nogen er så heller ikke de store sangere og vil hellere bruge guitaren enten til at ledsage andres sang eller spille instrumentalt - fair nok, men for at kunne ledsage andres sang er man jo nødt til at øve ved at synge med sit eget næb derhjemme - trøst dig, der er der jo ingen, der kan høre det, og ved undervisningen kan læreren synge, så du får fornemmelsen af, hvordan man ledsager andres sang. Husk: hold takten!

Begynderfasen

I begynderfasen kan det være svært, for man bruger meget tankeenergi på at koncentrere sig om de akkordskift, som er en helt ny færdighed, der ikke kendes fra andre færdigheder. Dertil kommer, at i de fleste sangbøger står akkordangivelserne kun over første vers, og så er du nødt til at regne dig frem til, hvor de er i resten af sangen.
Det er helt ok i starten bare at synge første vers af en sang for at få indøvet akkordskiftene. Med tiden vil ens øre  blive trænet i at høre, hvor akkorderne skal komme - jeg kan ikke give nogen mirakelkur, det er en træningssag. Prøv i små skridt at synge sangens anden vers, når du har fået styr på akkordernes forløb.
Den anden begyndervanskelighed kan være, at de første akkorder du har lært ligger enten for højt eller lavt til din stemme. Når jeg underviser i G-durs akkorder, har jeg ofte fået spørgsmålet, om jeg tror deltagerne på holdet er Johnny Cash. Det problem løser sig efterhånden som du lærer flere akkorder, men det er lovligt i starten, når det er for lavt, at sætte en capo på guitaren.
Ligger det for højt, så må du bare synge så godt du kan - som sagt, det er jo ikke sangundervisning, hvor sangen skal indlæres perfekt.

Fortsættere på guitaren

Længere fremme, når du er rutineret i at spille til din egen sang, så er det klogt at finde dit stemmeleje. Sæt ikke tonearten til en sang højere eller lavere end du formår at synge den, det kan medføre tab af sangstemmen, i værste fald permanent.
Sørg for at lære forskellige anslag med højrehånden, forskellige fingerspilsmønstre og andet, så dit guitarspil kommer til at lyde afvekslende. Uanset hvor godt du synger og evt. hvor gode dine egne sange er, så kan det blive trivielt at høre det samme guitarakkompagnement til dem alle. Vælg forskellige anslag og fingerspil til sangene efter hvad der passer efter din smag, prøv at tjekke mit forløb på bloggen Varier Højrehåndens anslag.
I megen moderne folkesang og i blues er guitarspillet udviklet så langt, at guitaren er blevet en selvstændig stemme ved siden af sangen. Det kræver så noget kunnen på guitaren, men har du mod at prøve det, så gør det. Jeg må bare sige af egen erfaring, at det er farligt, man kan blive grebet af det for livstid.


Mogens Sørensen
Sangbog for guitarbegyndere
kr151,08 Paperback

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: