mandag

Moderne fingerspil - Efterord

Jeg har her på bloggen kørt et forløb for dem, der har spillet en tid på guitaren, jeg kaldte det Moderne Fingerspil. det er nu nået til 10. og  sidste lektion. Nogen af jer har fulgt det, og for jer, der ikke har det, så bliver det stående her, så flere kan se, om de kan få glæde af det. Gå i så fald først til indledningen, derefter til 1. lektion. Hvis du sidder og tænker: hvad er så gammeldags fingerspil?, så gå til indlægget, der besvarer det spørgsmål.
Men de af Jer, som har fulgt det, sidder nok og tænker: hvad så nu?

Status

Rom blev ikke bygget på en dag, siger man, og du er heller ikke fuldt udlært i det moderne fingerspil, også kaldet alternate pciking, Travis picking og andre ting. Dog kan du sige, at selv om du ikke har bygget storbyen Rom endnu, så har du dog en brugelig lilleby, hvor du kan det grundlæggende i det moderne fingerspil.
Hvis du har fået øvet dagligt, hvad der blev vist på indlæggene og podcastene, så har du nu i lektion 1 lært at veksle tommelfingeren i en regelmæssig rytme mellem to strenge - du har endda i lektion 9 fået lært den variation, hvor tommelfingeren slår en regelmæssig rytme på en streng. Du har lært at lægge de synkoperede toner på denne puls i lektion 1 og de toner, der kommer lige på takten i lektion 3. Du har via ugens mønster fra  lektion 5 og fremefter lært at spille denne fingerspilsform i flere mønstre. Du har via ugens klassiker fra lektion 5 og fremefter fået bygget et repertoire op - du kan dem måske ikke alle sammen lige godt, men det kommer med øvelsen. Du har fået lært at lægge melodi på dette fingerspil i lektion 8  og er blevet introduceret til begreber som fill-ins, breaks, soloer og end tags. Streets of London har stået til sidst som en svendeprøve.
Hvis du ikke har fået downloadet alle pdf-filerne, så er der her links til dem:

Hvad du kan vente her på guitarbloggen

Nu har jeg planer om at lave en fortsættelse. Muligvis starter det til efteråret, jeg sidder med overvejelser om, hvordan det skal gribes an. Jeg overvejer meget, at det skal være mere om melodi på dette fingerspil og eferhånden noget om, hvordan man gøre, når melodien går op ad gribebrættet ud over de første tre bånd. På et tidspunkt vil jeg så specialisere forløbene, så der bliver forløb specielt om blues, ragtime og keltisk guitar. 'Ret beset er forløbet det grundlæggende i moderne folk guitar. Giv gerne en mening om det til kende i kommentarfeltet nedenunder indlægget.

Hvad du selv kan gøre

Sørg for at holde det ved lige, som du har lært og spil noget med dette fingerspil hver dag. Lav også øvelserne hver dag, som der er lavet en pdf-fil med.
Forsøg at spille fingerspillet til de sange, som du kan synge til guitaren. Der kan være nogen, som du ikke rigtig synes, at det passer til hvad sangens stil angår, men der kan så også være andre, hvor det lyder helt rigtigt til den sang. Så brug det. Sådan kommer øvelsen også.
Hvis du falder for et bestemt musikstykke du hører, så prøv at finde tablaturet til det ved at skrive "sangens titel" tab i Google. Det kan godt være, at du opdager det er noget sværere end du lige nu kan klare, men så gem det til senere. Hvis det ligger inden for dine nuværende evners rækkevidde, så kast dig ud i at lære det.
På de fleste større biblioteker er der mange gode indføringer i denne guitarstil. Gå lidt på opdagelse.

God fornøjelse med at spille det moderne fingerspil fremover.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: