onsdag

Historien om Joan Baez


Der blev på kanalen DR-K vist et program om folkesangerinden Joan Baez, som må siges at have betydet meget i den moderne folkemusik. Født i 1941 i en familie, der flyttede ret ofte, startede tidligt at spille guitar og synge og blev snart indrulleret som purung pige i det gryende folkemusik-revival.
Udsendelsen var fyldt med klip fra hendes koncerter og engagementer. Det gjorde det til en sand glæde at følge hendes historie. Den vakte minder. Hun ville først og fremmest være et menneske, der kæmpede for alles lige ret uanset race og for ikke-vold og pacifisme, med  hendes egne ord: når hun sang sange, der havde en mening, så måtte hun også gøre efter dem.
Selveste Martin Luther King støttede hun op om i hans hårde kamp. Her mindes jeg , at første gang jeg hørte hende var hos familie, der havde en singleplade med hende, hvor hun sang We Shall Overcome. Den var der mange, der indsang på det tidspunkt, men denne utrolige intense sopranstemme, det var noget helt særligt.
Midt i tresserne havde hun også et forhold til Bob Dylan, hvis sange hun beundrede. Det forhold endte ikke så lykkeligt, men hvor var det dejligt at høre dem begge i udsendelsen tale gensidigt positivt om hinanden.
I en tid, hvor Vietnamkrigen satte sindene i kog havde man stor sympati for hende, da hendes daværende mand David Harris sad i fængsel for at nægte militærtjeneste. Ægteskabet gik i stykker tre måneder efter hans løsladelse, men i denne udsendelse fra i år kunne de sidde og snakke sammen om dengang.
Hendes styrke er hendes utrolige sopranstemme, selv i dag holder den stemme sig godt, det kunne høres i flere af de nyere koncertoptagelser med hende. Hun mestrer også den kunst at variere sit guitarspil til sangene, så hun undgår monotonien. Mange folkesangere dengang strummede bare akkorder på en akustisk guitar, men hun kunne lave fingerspil, der bare sad rigtigt til de sange hun sang.
DR-K er en kanal, der genudsender meget, så til dem, der missede den kan jeg varmt anbefale at holde øje med den og se den, når den kommer.

Her er et klip med hende fra velmagtsdagene med en sang skrevet i Robbie Robertson fra legendariske The Band.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: