torsdag

Effekter i venstrehånd til guitaren

Rollefordelingen mellem hænderne er, at venstre hånd holder tonerne, højre hånd slår dem an - omvendt hvis du er venstrehåndet.
Men så er der alligevel tre effekter, hvor venstrehånden alene laver tonen eller tonerne. De bruges uanset hvilken guitargenre du spiller, så jeg vil gennemgå dem i dette indlæg.

Hammer-on

Hammer-on betyder, at du efter at have knipset med højre hånd, så hamrer du en finger ned på et bånd på strengen mens den endnu klinger - og danner derved den anden tone helt uden knips fra højrehånden. I noder og tablatur skrives den med en bue mellem de to toner, som har et H ovenover sig.

Prøv at spille den hammer-on, som blev vist her. Det var så fra en løs streng til et bånd, du kan også gøre det fra et bånd til et andet:

Du kan lave det med mere end en tone, her skal du ofte knipse kraftigt så strengen klinger længe nok.

Hør på podcast

Pull-off

Det er så det modsatte af hammer-on: du knipser en tone og tager fingeren væk, mens strengen endnu klinger, og du laver så lige et knips med den finger, du tager væk. Det skrives som hammer-on bare med P over buen:

Prøv at spil den viste pull-off. Det var så til en løs streng, du kan også gøre det fra et bånd til et andet:

Du kan lave det med mere end en tone, det kræver også et kraftigt knips:

Hør på podcast

Glissando

Denne effekt kaldes slide i engelsksprogede guitarskoler, ikke at forveksle med slide guitar, hvor man glider med et rør på strengene. Den består i, at du knipser en tone og så glider med fingrene op eller ned ad strengen til et andet bånd. Det vises i noder og tablatur som en skrå streg mellem de to toner. Her ser det et opgående glissando.

Dette er et nedadgående glissando.

Prøv at spille dem begge to.
Det kan lade sig gøre fra løs streng, men så må du lige lave en hammer-on på det første bånd:

Listen to "Lær at spille guitar" on Spreaker.

Øv dig at lave det med alle fingrene. Du kan snart støde ind i stykker, hvor det bruges.