mandag

Mol-7-akkorder som åbne akkorder.

Vi har tidligere haft et indlæg om, hvad det ville sige, at akkorder var altererede. Der lovede jeg, at der skulle komme indlæg, hvor jeg viste sådanne akkorder.
Dette indlæg er om de såkaldte mol-7-akkorder, som skrives med m7 efter akkordbogstavet. De almindelige 7-akkorder, som du måske allerede kan, er dur-7 akkorder. Det er en regel at huske, at hvor der ikke er angivet et m, som står for mol, så er det en dur-akkord.
Jeg håber du har tjek på de grundlæggende åbne akkorder, ellers må du slå dem op på linket.

A-mol7-akkorden

Jeg starter i hvert fald med en Am7, altså en A-mol-7:

 Diagram af Am7

Som du kan se, så er det næsten som Am, men med 3. strengen løs. Hvis du sammenligner med A7, så er den også lig med den, men med 2. streng en halv tone = et bånd lavere. Ja, for i A-akkorder er det den ene tone, der gør forskellen på dur og mol. Den løse G-streng gør det så til en 7-akkord, det syvende trin over grundtonen a, se Harmonilæren for en grundigere forklaring. Hvis du kan spille Am, så burde denne akkord ikke volde dig vanskeligheder, prøv den.

D-mol7-akkorden

Så vil jeg også vise dig Dm7:
Diagram af Dm7

Ja, det er jo næsten som en F, bare med 4. streng løs. Den har så 1. bånd af 2. strengen til fælles med D7, det er det, der gør den til en 7-akkord, og så er der 1. bånd af 1. streng til fælles med Dm, der er den, der gør den til mol.
Kan du vampen? Jeg vil nu henvise dig til indlægget Kender du vampen? Prøv at spille vampen med Am7 i stedet for almindelig Am og Dm7 i stedet for Dm. Hvordan syntes du det lød?
Prøv nu nogle af vampsangene med denne nye harmonisering. På nogen sange lyder det godt, så brug det. På andre sange lyder det ikke så godt, så lad være. Som det ofte er blevet sagt i forbindelse med musik: stol på dit øre!

E-mol7-akkorden

Kan det også lade sig gøre, når man spiller vampen i G-dur? Ja da, og her bruger du også Am7 i stedet for Am, så skal du lige lære Em7 til at sætte i stedet for Em
Diagram af Em7
Den er da let, ikke? Kun en finger. Så prøv bare vampen i G-dur med den.
Så kan du gå til Den store vamp. I C-dur har du nu alle de tre m7-akkorder, som du skal bruge til udskiftning i den, når den spilles i C-dur.

Brug af mol-7-akkorder iøvrigt

Du kan også bruge den til den lille vamp. Det lyder så også godt på nogle sange, men ikke på andre, stol på dit øre.
I det hele taget, så vil du meget ofte kunne spille Am7, hvis Am efterfølges af en D-akkord, uanset om D er dur eller mol. Hvis Am holdes i lang tid, så spil Am i starten og så Am7 de sidste taktslag inden skiftet.
Det kan du bruge til sange, der er i a-mol.
Det samme gælder også med Em7 lige før der skiftes til A, uanset om det er dur eller mol. Det kan du også bruge til sange i e-mol.
Det gælder også Dm7 inden G, også uanset dur eller mol. Når du støder på disse akkordskift i en sangbog, så prøv det af, om det fungerer i denne sang.
Her skal siges, at i jazz spiller man for det meste m7 konsekvent hver gang der angives en mol-akkord.
Hvis du kan barrégreb, så er der et indlæg m7-akkorder som barrégreb. Her bliver det også  forklaret, hvornår de kan bruges.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: