fredag

Tablatur på Nettet

Ingen kan være i tvivl om, at Internettet har betydet en revolution på mange områder. Det gælder også guitarområdet. Jeg er så gammel at jeg som teenager startede med at spille guitar før der var så meget som hjemmecomputere. Computere var store skrumler, der fyldte hele store rum på forskningsstationer og som almindelige mennesker mest kendte fra Gearløs-historier i Anders And & Co. Noder og tablatur til guitaren var noget man enten måtte købe for høje priser - lidt lavere hvis man var heldig at finde dem antikvarisk - eller låne på biblioteket og - ikke altid lovligt - fotokopiere.

At finde et tablatur

I dag er det blevet noget, som man kan hente på Nettet. Nu er det ikke altid enkelt, for ind imellem bliver det strøget på grund af lov om ophavsret, men i forhold til før er det enkelt. Googles rivende udvikling som søgemaskine har gjort det let at finde. Sidder du og vil finde tablaturet til et bestemt nummer, så kan du finde det ved at skrive titlen efterfulgt af "tab". Vil du f. eks. gerne lære at spille Led Zeppelin-klassikeren Stairway to Heaven, så skriver du bare i Googlefeltet: stairway to heaven tab. Som regel er der bid.

Formaterne

Noget andet er det format, som tablaturet er lavet i. Der findes programmer, der kan lave tablatur, og adskillige nodeskrivningsprogrammer har det som en af mulighederne, når der skal skrives for guitar. Nu er der bare ikke noget standardnodeprogram med standardformat, som der har været i tekstbehandling med Word og det deraf følgende doc-format. Derfor har man måttet ty til nogle andre muligheder for at få det gjort kompatibelt for alle.

Tekstformat

Den første udbredte og stadigt meget brugte løsning er det såkaldte teksttablatur, som jeg også bruger på denne blog ind imellem. Det er omstændeligt at lave. De seks streger, som skal angive guitarens strenge, laves med en lang række bindestreger og på de rigtige steder erstattes de med tallet, der angiver båndet. Taktstregerne laves ved hjælp af Alt + ´-tasten. Taktart og andre nødvendige oplysninger skrives så øverst under stykkets titel, og taktslagenes numre skrives under linierne. Akkorderne skrives så over linierne.
Det er en besværlig proces, men adskillige node- og tablaturprogammer kan konvertere et tablatur til dette tekstformat, så man slipper for den omstændelige indtastning. Som sagt, det er stadig meget udbredt på Nettet, og de kan åbnes i det lille program Notesblok, som følger med Windows. Det er så ikke lige et pænt tablatur, der kommer ud af det, men flere af node- og tablaturprogrammerne kan endda importere det og sætte det op i programmets format. Det gør det noget pænere, men det skal ofte revideres lidt.
Meget ofte vil man finde det som en del af websiden inde i et felt. Hvis man vil gemme det på ens egen harddisk, så er det bedste at markere det uden noget af alt det andet på websiden, kopiere det (Ctrl + C) og sætte det ind på programmet Notesblok. Gem det så under stykkets titel.

Billede og pdf

Efterhånden er det også blevet almindeligt, at skaberne af tablaturet laver det om til en billedfil - for det meste jpg eller png-formatet - eller en pdf-fil. Det er en god løsning, da det lægger tablaturet ud med det udseende, som det ville have i udprintning fra det brugte program og printer det ud med det udseende, der klart er pænere og mere let læseligt end tekstformatet. Som billedfil er det lige ud af landevejen, det åbnes i viewer-programmet, som de fleste har, og kan læses på skærmen eller printes ud.
Som pdf-fil er det som alle andre pdf-filer, det åbnes med det dertil indrettede program, mest udbredt Adobe Reader. De fleste computerbrugere har efterhånden et sådant program. Min erfaring viser, at udprintningen er pænest fra en pdf-fil, men billedfilerne er som regel gode nok.
Har du selv tablatur, som du vil lave om til billed- eller pdf-fil, så må du have et program, der konverterer det til billede og/eller pdf. Jeg selv bruger Bullzip PDFprinter, der kan lave både om til billede og pdf-fil, det fungerer udmærket og kan bruges til at lave alt om, også hvad du ellers laver på din pc.

Men ingen tvivl om, at det med dette er blevet lettere at finde tabs til de guitarstykker, som man er helt vild efter at lære. Håber dette har kunnet vejlede dem, der ikke har prøvet det før.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: