fredag

Noder eller tablatur kombineret med sangteksten

Jeg har skrevet et indlæg om at sætte en sangtekst op i tekstbehandling med akkordangivelse, og så kan man spørge: kan man sætte noder eller tablatur ind med denne sangtekst, øverst eller nederst? Nogle vil jo gerne have noden sammen med sangteksten.

Nodeprogrammer

Først og fremmest kræver det et nodeskrivningsprogram eller tablaturprogram. Der findes nogle at vælge imellem, både betalingsprogrammer, shareware og freeware. Det kræver et indlæg for sig, og det skal også nok komme. I dette indlæg går jeg ud fra, at man har et sådant program.
De fleste nodeprogrammer har muligheden for at lægge teksten under noderne, så det kan laves som i flere sangbøger med første vers under noderne. Der kan også for det meste sættes akkordangivelser over noderne - mig bekendt er det kun få nodeprogrammer, hvor det ikke kan lade sig gøre.

Sæt noderne på et billede.

Så er der bare de nodeprogrammer, hvor det ikke er muligt at sætte flere vers i tekst under nodesystemet med første vers. Det gælder mit eget nodeprogram. Her er der ikke andet at gøre, end at lave nodearket om til en billedfil - jeg har tidligere nævnt, at programmet Bullzip PDFprinter udover at lave filerne om til pdf også kan lave dem om til billedfiler. Det er et gratis program og let at bruge. Er det en tekst med noder, der skal printes ud, så lad billedet være i tif-format, er det noget, der skal offentliggøres på Nettet, så brug jpg. Når du har gemt noderne som billedfil, så åbn billedet i dit billedbehandlingsprogram - ja, jeg håber du har et sådant, hvis du har digtialt kamera har du ofte fået et sådant program med i købet - marker et passende udsnit af billedet, så kun noderne og ikke det hvide papir kommer med, kopier med CtrlC, gå til din tekst-fil og sæt markøren der, hvor du vil have noderne.

Sæt billedet ind i teksten.

Sæt så ind med CtrlV. Det er almindeligt med noderne over teksten. Hvis der så er første vers og akkorderne på nodebilledet, så slet det i teksten.
Du kan også anbringe nodebilledet nederst, i det tilfælde skal du lade første vers med akkordangivelserne stå. Denne måde er bedst, hvis det er materiale til begyndere, der ikke er vant til nodelæsning eller måske ikke har lært det endnu. Du kan så også i Word tilpasse størrelsen på nodebilledet alt efter hvad du synes. Husk, det skal være let læseligt.
Samme procedure anvendes, hvis du vil sætte tablatur ind. Lav det til en billedfil, sæt det ind hvor du vil og tilpas det. Hvis det kun er få takters tablatur, der angiver et mellemspil mellem versene, et enkelt basløb o. l., så sæt det under teksten. Er det et tab-arrangement af hele melodien, så er det smag og behag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: