tirsdag

Nostalgisk bluegrass aften

Julen er blevet nostalgiens højtid. Derfor var julemåneden en perfekt placering for den bluegrass-aften, som den danske bluegrassforening havde fået op at stå i Karens Minde i Sydhavnen sidste fredag. Det var et nostalgisk gensyn med to gendannede danske bands og et stadigt eksisterende, hvis medlemmer er gamle rotter i genren.

Græshopperne

Den amerikanske violinist og sanger Mark Kline, som er dansk gift og bosiddende her, har for år siden måttet tage afsked med violinspillet på grund af en fremskreden sklerose. Da sangstemmen stadig fungerer havde man gendannet to af de bands, som han har spillet med i. Det startede med Græshopperne, som nok er et af de danske bluegrass-bands, der har eksisteret længst, men som gik fra hinanden for et par år siden. Det var vemodigt at se Mark blive hjulpet op på scenen af sine to børn og derefter sidde ned og synge, men det varmede hjertet endnu engang at høre Græshopperne synge deres glansnumre, heriblandt nogle af Marks egne sange. Den gamle populærsang Travelin' Light - som Daimi havde en af sine første hits med i 1960 - sad, ligeledes countrynumrene, der blev godt foredraget af Steen Jørgensen i duet med Mark. Om end det ind imellem kunne høres, at de var lidt ude af træning med deres instrumenter efter års pause, så var det et sæt, der vakte glade minder.

Breakaway

Andet sæt var Breakaway, det første band Mark spillede med på dansk jord. Her blev man i ånden ført tilbage til slutningen af halvfjerdserne, hvor den danske bluegrassforening var nydannet. Marks bedre halvdel Berit Lange havde med sit daværende band Blackberry været på turné i bluegrassens hjemland, hvor hun  havde mødt Mark, der bagefter tog turen herover og blev hængende.
Breakaways repertoire er udpræget swingnumre, flere af dem lånt fra westernswingens konge Bob Wills, og hvor deres styrke dengang var duetterne mellem Mark og Berit og deres twin fiddle-spil - tostemmigt violinspil - så måtte Berit af gode grunde spille violin alene, men hun var bestemt ikke ude af træning. Duetterne mellem de to var en sand fornøjelse at genhøre.

Afrunding

Aftenen blev rundet af med Special Blend, dannet af guitaristen Flemming Brúsch. Dette band består af så godt som alle de øvrige Breakway-medlemmer, og deres sædvane tro leverede de et godt sæt med medrivende bluegrass og country. Flemmings guitarspil er bestemt i særklasse i dansk bluegrass.
Mark Kline sætte sit præg på dansk bluegrass ved at være med i de bands, som han var med i - udover de medvirkende var der også Whiplash. Både hans sang, violinspil og gode evne til at sætte på plads, hvordan det skulle lyde klart og godt, gjorde disse bands til nogle af de bedste vi har haft i genren herhjemme.
Omend det var iblandet vemod, var det en aften med smukke genhør.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: