fredag

Varierer højrehåndens anslag - 8. lektion Start på fingerspil

Start med 1. lektion
Nu sidder du ikke bare længere og laver det samme kedelige anslag med nedslag på hvert taktslag, som du gjorde i starten. Men jeg anbefaler at du falder lidt tilbage på dette kedelige anslag, når du lærer nye akkorder. Når du så bliver rutineret i dem og i skiftene mellem dem, så prøv de anslag, som du lærte i de forrige indlæg, på dem.

Men vi skal lidt videre her - nu har du jo i det  forrige indlæg lært at knipse strengene med alle fingrene på højrehånd - dog ikke lillefingeren, den bruges ikke til anslag på højrehånd.

Men så har du taget det første skridt til at lære fingerspil, som vi også kalder det en brudt akkord. Nu ved jeg jo ikke, om du kender de sange, som jeg illustrerer med eller har spillet dem før. Et godt råd er, at lære dem bare med "det kedelige anslag" så du bliver fortrolig med akkordforløbet i dem. Så kan du prøve dem, enten med de i forrige indlæg viste anslag eller med det fingerspil, som vi skal lære i dag.

Her skal du tælle 1 og 2 og 3 og 4 og. Det er en 4/4 takt, og husk at hold den nøjagtigt. Tag Am-akkorden og slå an en streng ad gangen mens du tæller. Du spiller så (angivet med strengenes numre):

5- 3 2 1 6.- 3 2 1

Prøv det på E7, her spiller du 5. og 4. streng i stedet for 6. streng, og på Dm, her spiller du 4. og 5. streng
På tablatur angives det sådan:
Tablatur over det første fingerspil
Da jeg kommer til at bruge den notation, når der skal vises fingerspil på denne blog, anbefaler jeg dig at læse siden om tablatur, især det under overskriften om notation af højrehåndsteknikker.
Hør det på podcast
Vi prøver det det med børnesangen Dukke Lone, den er på min fil Begyndersange i mol tre akkorder Nogen steder skifter akkorderne hurtigt, så der ikke er plads til et fingerspilsmønster, så spilles der bare et bas med efterslag.

Var det svært? Øv det langsomt, nu er det jo også en sang, der helst skal være langsom. Sådant fingerspil klæder især stille og bløde sange utroligt godt.

Også i dette fingerspil kan man bruge vekselbas præcis som vi har gjort før, se lektion 5.
Nogle sange har så hurtige akkordskift, at der kun er plads til et mønster, så spilles der enkeltbas.
Hør det på podcast
Listen to "Lær at spille guitar" on Spreaker.
9. og næste lektion
Det fingerspil, som lærtes i lektion 8 lærer du nu her, hvordan det gøres i 3/4 og 6/8.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: