torsdag

Musikalitet

Begrebet musikalitet er  omdiskuteret,  også meget misbrugt. En gang sagde man, at guitaren var et instrument for de umusikalske, hvilket de fleste i dag kan se er noget vrøvl, for en total umusikalsk person kan ikke engang spille mundharpe efter gehør sådan som mange af os gjorde som barn.

Sang og dans

Nogen tror, at er man musikalsk kan man også synge, men så skal det siges: Beethoven kunne ikke synge. Han vidste det godt selv, for en musikalsk person, der ikke kan ramme tonerne med sin stemme, kan godt høre det selv. Manglen på musikalitet i forbindelse med sang afslører sig, hvis den, der synger falsk, selv tror de synger rent og rigtigt. Den, der så har svært ved at ramme tonerne med stemmen, men ellers ikke er umusikalsk, vil så godt kunne spille et instrument, for de kan godt høre, hvordan det skal lyde.
Der er også dem, der tror, at musikalske mennesker uden videre kan danse. Det er heller ikke tilfældet, for manglen på danseevner kan have noget at gøre med, hvor god man er til at styre sin motorik i fødderne. De samme mennesker kan måske godt styre deres motorik i fingrene og derved spille et instrument. De kan så godt være fummelfingrede til andre ting, paradoksalt nok.

Musikalitet kan trænes

Jeg har yderligere hørt synspunktet, at alle er musikalske, det er bare ikke alle, der har udviklet det. Det er rigtigt. Er man ikke interesseret i et område, så udvikler man heller ikke evner for det. Det betyder så, at musikaliteten kan trænes. Det er nok rigtigt, for de fleste der starter på at spille, kommer først efter en tid til at opdage, når de spiller en forkert tone. Der er så erfaring for, at det går hurtigere med dem, der er vant til at synge fællessang, hjemme eller andre steder - ja, et vigtigt memento til, at det nok skulle dyrkes noget mere.

Takten

Så er der dem, der ikke kan finde ud af det med takten. For musikundervisere dukker de op i hver eneste sæson, og den er svær at gennemskue årsagen til. Forstandsmæssigt skulle det være let nok, hvis man kan brøkregning, men at udføre det, det er der nogen, der aldrig finder ud af det. Er det total umusikalitet? Nu har jeg så lige været åben for det synspunkt, at alle er musikalske, det kan trænes, men dette her - jo, det kan trænes, men nogen kan det bare ikke. Årsagen er uigennemskuelig.
Men I, som altså ikke kan synge, danse og/eller er fummelfingrede, hvis I drømmer om at spille guitar, så fat mod.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Velkommen til at give en kommentar: